ArabaVS » Yararlı Bilgiler » 2020-2021 Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunlu, Cezası Ne Kadar? Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

2020-2021 Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunlu, Cezası Ne Kadar? Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Son Güncelleme:

Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yolcu ve eşya taşıyan araçlar için kısaca ticari araçlar için kış lastiği kullanma uygulaması her sene düzenli olarak belli zamanlar arasında zorunlu kılınıyor. Peki hangi araçlar kış lastiği kullanmak zorunda? Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar? İşte kış lastiğine dair tüm detaylar.


2020-2021 Kış Lastiği Uygulaması

Kışlık lastik hangi araçlar için zorunlu?
Kış lastikleri +7 derecenin altında, ıslak ve kuru hava koşullarında performansı arttırmak için üretilen ve maksimum tutuş sağlayan lastiklerdir. Islak olmayan yollardan kaygan yollara geçişte aracı yolda tutar, kayma riskini minimuma indirir. Bunun için de devlet tarafında kış lastiği uygulaması zorunlu tutulur. 


2020-2021 Kışlık Lastik Takmama Cezası ne kadar?

Karayolları Trafik Kanunu gereğince kış (kar) lastiği takmama cezası 776 TL olarak belirlenmiştir. *2021 yılı Ocak ayı itibariyle yapılan zam doğrultusunda kış lastiği takmama cezası 776 TL'den 835 TL'ye yükseltilmiştir. 


2020-2021 Kar Lastiği Ne Zaman Takılmalı?

Kanun geregi 1 Aralık 2020 ile 1 Nisan 2021 tarihleri arasında kışlık lastik takma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu lastiği takmayan sürücülere idari para cezası uygulanırken, görevli memur eşliğinde en yakın lastikcide bu lastikleri temin etmek ve taktırmak zorunludur. 
Kış lastikleri ne zaman takılacak?


Kışlık Lastik Hangi Araçlar İçin Zorunlu?

Kışlık lastikler ticari tüm araçlar için zorunlu tutulmaktadır.
 


Kış Lastiği Otomobillerde Zorunlu mu?

Hususi olarak kullanılan otomobil ve araçların için bu uygulama zorunlu değildir. 
Kışlık lastiğin özellikleri nasıl olmalı?


Kış Lastiğinin Özellikleri Nelerdir?

Kış lastikleri 4 mevsim olarak bilinen lastiklerden farkı üzerindeki dişleri ve desenidir. Su, buz ve kar gibi maddelerin oluklardan dışarı atılmasına yardımcı olması için üretilen kışlık lastikler ilave çekiş sağlayarak yola daha iyi tutunmaktadır. 4 mevsim olarak kullanılan lastikler ise kış lastiği olarak değerlendirilmemektedir. Yani 4 mevsim lastikler kışlık lastik yerine geçmemektedir.
 


Kar Zinciri Takmak Yeterli Olur mu?

4 mevsim lastiklerin üzerine kar zinciri takmak yeterli olmayacaktır. 4 mevsim lastikler kar ve buzlu yol koşullarında yeterli olmadıkları için zincirin çok bir katkısı olmayacaktır. Yoğun kar yağışı altında lastiğin temas eden kısmını kavrayan ve daha kar üzerinde daha rahat ilerlemesini sağlayan kar zincirlerini işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Fakat kar zincirinin takılması zor olduğu için pek tercih edilmemektedir. 
Kışlık lastik tek başına yeterli olur mu?


İlgili İçerik: Kışlık Lastik vs 4 Mevsim Lastik

Yakıt Fiyatları 26 Nisan 2024

Benzin litresi: 44.46 ₺

Dizel litresi: 41.88 ₺

Sıfır Araba Modelleri

Alfa Romeo
Aston Martin
Audi
BMW
Chery
Chevrolet
Citroen
Cupra
Dacia
DS
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Seat
Skoda
Skywell
Smart
Ssangyong
Subaru
Suzuki
Tesla
TOGG
Toyota
Volkswagen
Volvo


Son Karşılaştırmalar


Araba Karşılaştırma sayfası

Son Haberler


ArabaVS.com aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

0.KM araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.
Copyright © 2024 Arabavs.com