ArabaVS » Yararlı Bilgiler » Yurt Dışından Türkiye'ye Araç Getirme ve Kullanma Şartları Neler? Vergisi ne kadar?

Yurt Dışından Türkiye'ye Araç Getirme ve Kullanma Şartları Neler? Vergisi ne kadar?

Son Güncelleme:

Pandeminin de etkisiyle ülkemizde sürekli yükselişte olan araç fiyatları, yeni otomobil satın almak isteyen sürücülerin alternatif aramasına sebep oluyor. Bu alternatifler arasında en popüler olanı ise Yurt dışından araba getirmek. Bazı sürücüler yurt dışından araba getirmek avantajlı olur mu diye sıkı bir araştırma yapmaya başlıyor. Genelde, temel bir düşünceyle yurt dışından araba getirme fikri oldukça cazip görünsede oldukça katı ve uygulaması zorunlu olan birkaç kural bulunmaktadır. 


Yurt dışından Yabancı Plakalı Araç Getirmek

Yurt dışından nasıl araç getirilir?
Yurt dışından araba getirmek, herhangi bir eşya getirmek kadar kolay ve zahmetsiz değildir. Aracınız ile Türkiye’ye giriş yapmadan önce birkaç şartı yerine getirmeniz gerekmektedir. 
Bu şartlardan birincisi; aracı satın aldığınız ülkede ya da bir başka ülkede 185 gün ya da daha fazla kalmış olmaktır. 
İkinci şart ise; aracı satın aldığınız ülkede oturma izninizin olmasıdır. 
Eğer her iki şartı da sağlıyor ve bunları kanıtlayan belgeleriniz yanınızdaysa, aracınızı Türkiye’ye rahatlıkla getirebilirsiniz. Fakat her şey bununla da sınırlı değil. Aracınızı Türkiye’ye getirdikten sonra da uymanız gereken kurallar devam etmektedir. Bu kurallar arasında en önemli olanı; her iki yılda bir, en az 185 gün süreyle yurt dışında bulunmaktır. Türkiye’de sadece 24 ay, yani 2 yıl süreyle bulunabilir. Eğer bu süreyi uzatmak istiyorsanız, 185 gün ya da daha fazla bir süreyi yurt dışında geçirmeniz gerekmektedir. Araçların Türkiye’de bulunma izinleri 2 yıl ile sınırlandırılmıştır. Eğer 185 gün şartını sağlamadıysanız ya da sağlayamıyorsanız, aracınız yetkililer tarafından çekilmekte ve araç sahibi olarak siz, para cezası almaktasınız.


Yurt dışından Gelen Aracı Başkası Kullanabilir Mi?

Yurt dışından getirilen araçlar, sahibi dışında bir sürücü tarafından kullanılamaz. Eğer aracınızın üçüncü kişiler tarafından kullanıldığı tespit edilirse, cezai işlem uygulanmaktadır. Aynı şekilde, yurt dışından getirilen araçlar hiçbir sebeple kiralanamaz, bir başkasına karşılıksız devredilemez ya da herhangi bir ücret karşılığında satılamaz. Bu işlemler, sadece Türkiye’de satın alınan ve Türkiye plakasına sahip olan araçlar için serbesttir.
Yurt dışından araç getirip TR plakaya çevirmek


Kimler Yurt dışından Araba Getirebilir?

Yurt dışından araba getirmek için Türkiye dışında başka bir ülkenin vatandaşı da olmak gerekmektedir. Kısacası çifte vatandaşlığa sahip olan Türk vatandaşları yurt dışından araç getirebilmektedirler.


Yurt dışından Araç Getirip TR Plakaya Çevirmek

Yurt dışından getirilen arabalara Türkiye plakası takmak için ise bazı şartlar ve yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Yurt dışında 2 yıl ve daha fazla ikamet ediyor olmak, aracın sizin adınıza 6 ay ve daha uzun süredir kayıtlı olması, aracın ülkeye girdiği tarihte 3 yaşında ve daha küçük olması gerekmektedir. Eğer aracınız tüm bu şartları sağlıyorsa, gümrük vergisinden muaf oluyorsunuz ve sadece KDV, ÖTV ile çeşitli masrafları ödemeniz gerekiyor. Ödenecek olan vergiler, araçların silindir hacmine göre değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası olan ve Türkiye’de vergisiz satış fiyatı 170 bin TL’den az olan araçlar için %130 ÖTV ile %18 KDV ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca bilinmelidir ki vergiler, birbirlerinden bağımsız olarak hesaplanmamaktadır. Yani, vergisiz satış fiyatı 100 bin TL olan bir araç için önce %130 ÖTV hesaplanarak ÖTV’li satış fiyatı bulunmakta ve ardından belirlenen fiyattan %18 KDV hesaplanmaktadır. 100 bin liralık araç, %130 ÖTV ile 230 bin TL olurken, 230 bin TL üzerinden hesaplanan %18 KDV ile birlikte 271 bin TL olmaktadır. 
Bunların dışında, tüm motor hacimlerine göre ÖTV ile KDV oranları aşağıdaki gibidir;


Yurt dışından Araç Getirme Vergisi Ne Kadar?

Silindir hacmi 1600 cm³’e kadar olan ve vergisiz satış fiyatı 85 bin TL’ye kadar olan araçlar için %45 ÖTV ile %18 KDV uygulanmaktadır.



Silindir hacmi 1600 cm³’e kadar olan ve vergisiz satış fiyatı 85 bin TL ile 130 bin TL arasında olan araçlar için %50 ÖTV ile %18 KDV uygulanmaktadır.



Silindir hacmi 1600 cm³’e kadar olan ve vergisiz satış fiyatı 130 bin TL ve üzeri olan araçlar için %80 ÖTV ile %18 KDV uygulanmaktadır.



Silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası olan ve vergisiz satış fiyatı 170 bin TL’ye kadar olan araçlar için %130 ÖTV ile %18 KDV uygulanmaktadır.



Silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası olan ve vergisiz satış fiyatı 170 bin TL ve üzeri olan araçlar için %150 ÖTV ile %18 KDV uygulanmaktadır.



Silindir hacmi 2000 cm³ ve üzeri olan araçlar için %220 ÖTV ile %18 KDV uygulanmaktadır. 
Yurt Dışı araçlardan ne kadar gümrük vergisi alınır


Yakıt Fiyatları 05 Mayıs 2024

Benzin litresi: 44.79 ₺

Dizel litresi: 42.19 ₺

Sıfır Araba Modelleri

Alfa Romeo
Aston Martin
Audi
BMW
Chery
Chevrolet
Citroen
Cupra
Dacia
DS
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Mazda
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Seat
Skoda
Skywell
Smart
Ssangyong
Subaru
Suzuki
Tesla
TOGG
Toyota
Volkswagen
Volvo


Son Karşılaştırmalar


Araba Karşılaştırma sayfası

Son Haberler


ArabaVS.com aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

0.KM araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.
Copyright © 2024 Arabavs.com